úterý 8. března 2016

BABY BLOG: Dárky k prvním narozeninám / inspirace nejen pro maminky

Tak jako všechno i Tobískovi první narozeniny jsem začala plánovat doslova za pět minut dvanáct. Téma se nabídlo naštěstí samo. Našli jsme na kopci nádherná pírka a každý rok v březnu začínáme dělat na zahradě táboráky, takže oslava bude indiánská - u ohýnku s čelenkami z peří, koněm a tak. Než vám ale ukážu, co všechno mám pro Tobíska nachystané (vlastně zatím nemám, vše je ve stadiu zařizování :D), rozhodla jsem se publikovat článek plný inspirace. Jaké dárečky asi potěší roční miminko? (pro mě bude miminko asi napořád) Prošla jsem teď spoustu webů, eshopů, prohlídla snad tisíc obrázků a jsem toho plná, takže se s vámi ráda podělím. Vynechám klasiku jako pleny (i když jsou velmi praktické), kosmetika (i když nějaká přírodní může být tím nejlepším dárkem), oblečení (i když třeba ručně šité na objednávku... taky budeme mít ;)) a jídlo (i když to by třeba Tobíka asi potěšilo nejvíc :D). Není na tom vůbec nic špatného, ale taky to není úplně inspirativní... Pokud se pro takový dárek rozhodnete, nezapomeňte se každopádně informovat u maminky, jestli plenkové kalhotky vůbec používá, kolik dítě váží kilo, jakou má velikost (někdy to úplně neodpovídá), zda nemá na něco alergii, co nejí apod., podle toho, co zrovna pořizujete, že. :)

Odrážedlo/Odstrkovadlo/Auto
Holka nebo kluk to je asi fuk, určitě se rádi vozí všichni! Ať už pořídíte legendární Tatru (nám ji nadělil už Ježíšek), parádní odstrkovadlo se žirafou, klasické odrážedlo např. Enduro Yupee nebo rovnou Mercedes (ten by se líbil i mně ;)).









První botičky
Většina dětí se okolo roku věku pořádně rozchodí, takže je určitě pravý čas pořídit nějaké parádní botičky. Rozhodně se nespoléhejte jen na velikost podle měsíců, ale miminku nožičky přeměřte. (náš Tobík v necelých 12 měsících má třeba chodidlo dlouhé už téměř 12cm, což u některých značek odpovídá velikosti 18-24m). Dbejte také na to, aby obuv, kterou pořizujete byla dostatečně kvalitní, ideálně barefoot. Na doma jsou vhodné kožené capáčky, ve kterých to nebude miminku klouzat a na ven mě zaujaly botičky značky Jack & Lily.

Praktické vychytávky
Děti se rády opičí a velice brzy přijde období: "Já sám!" Je dobré být připraven/á. Pořiďte miminku praktické vychytávky, díky kterým ho budete moci nechat dělat spoustu věcí po svém, aniž by to dopadlo katastrofálně. Co takhle první skutečný (zároveň ale netekoucí!) hrnek? Nebo nevysypatelná mistička, do které dáte ovoce nebo sušenky, dítě si pro ně hravě sáhne, ale nic nikde nerozsype? Vyrábí se i lžičky, díky kterým se dítě naučí rychleji samo jíst, koupit můžete např. kartáček na zuby, batůžek na oblíbené hračky, apod. Dětem stačí opravdu málo, aby se cítily důležitě, rovnocenně a ještě budou mít své věci pěkně pohromadě, takže se vám nebudou plést v kabelce mezi ty vaše.


Hračky na ven
Učit děti trávit čas venku je, zdá se, čím dál tím důležitější. Je mi tak nějak úzko, když potkávám malé školáčky, zaseknuté uprostřed chodníku mimo realitu, jak zběsile šmejdí prstíčky po dotykáči. Vím, že jakmile dorazí domů, zahodí mobil a sednou si k počítači. Vůbec nevnímají, že jsou venku, nebaví je hrát si v přírodě. Stavit domečky z klacíků? Proč? Neumí to, neznají to, nebaví je to. Podpořte dětskou fantazii a pořiďte k prvním narozeninám dárek, který dítě nejen bude bavit, ale zároveň díky němu bude chtít chodit více ven. Tohle je důležité pěstovat už od malička! ;)
Rozhodně nepochybíte, ať už pořídíte houpačku, pískoviště, boby, zahradní domeček nebo vyrobíte třeba teepee.


Dřevěné hračky
Jistě už víte, že jsem velkým milovníkem dřevěných hraček, takže pokud bych měla pořídit miminku nějaké své kamarádky k prvním narozeninám hračku, byla by ze dřeva. Dřevo je nadčasové, líbivé a ať už vyberete kostky, zatloukačku nebo třeba dřevěné puzzle miminko bude určitě nadšené. Některým dětem chvilku trvá, než nové hračky přijmou a zařadí je mezi ty své oblíbené, jiné (jako náš Tobík) naopak milují vše nové a neokoukané, co se doma objeví. Každopádně dříve či později si takovou hračku určitě zamilují! 

Knížka/leporelo
Nejen, že dnešní mláďata nechtějí trávit čas venku, nebaví je ani číst! Vidím to u své osmileté neteře. A to jí ségra ke knížkám vedla od mala. Proto pro mě k prvním narozeninám neodmyslitelně patří i nějaká pěkná knížka (a že jich je!) nebo leporelo. Inspirovat vás můžeme třeba naší oblíbenou Jak zvířata spí. Nádherné a originální knížky a leporela vychází např. v nakladatelství Běžíliška. Sáhnout ale můžete i po staré dobré klasice. Já třeba miluju ty ilustrované Helenou Zmatlíkovou. Tobískovi čtu Helenčinu a Martínkovu čítanku od Eduarda Petišky. A za poslední dobu nás asi nejvíce nadchly knížky z Ikei (to jako fakt!), které jsou opravdu nádherně ilustrované, děti zaujmou a starší děti se poučí se zajímavých příběhů. 
Sada na otisky ručiček a nožiček/fotorámeček/poukaz na focení
A co takhle darovat něco, co miminku zůstane na památku? Nabízí se v poslední době stále oblíbenější sady na obtisky, ale i fotorámečky, poukaz na focení nebo fotoalbum (to máme a je naprosto úžasné! jen mít čas na to ho zaplnit...)


Golfky/Autosedačka
Nevím, jak to máte vy, ale mě už opravdu otravuje tahat ten obří, těžký kočár. Pořád se s ním prát, skládat ho a rvát do auta a zase složitě rozkládat o pár kilomertů dál. Golfky by pro nás byly naproto ideálním dárkem a už se po nějakých skladných, lehkých, ale zároveň i trošku promyšlených (aby se daly polohovat do sedu a měly trošku terénnější kolečka na všechny ty naše cesty a výlety) začínám intenzivně poohlížet. Okolo roka se většinou maminky začínají rozhlížet i po větší autosedačce. Vajíčko přestává pomalu stačit. To jsou věci, které si sice musí maminka vybrat sama, ale užitek z nich bude mít hlavně miminko. Co takhle se domluvit s rodinnou/kamarády, aby vám místo dalších a dalších hraček, které se valí ze všech stran, raději přispěli nějakou menší částkou třeba na takovou věc? Korunka ke korunce... 
Mě zaujaly třeba tyhle Peg Perego Si Switch s otočnou sedačkou a odpruženými koly (jsou ale taky dost drahé) a nebo krásné šedé, lehké Euro-Cart Mori. To jsou ale takové perličky, ve finále zvolíme asi co nejjednodušší, nejskladnější a hlavně nejlehčí. Na vesnici stejně moc není před kým frajeřit. :D

Kurz plavání/Lekce Strolleringu
Materiální věci někdy ani zdaleka člověka neobohatí tak jako zážitky. Co vy víte, jestli třeba na kurzu plavání nepotká svého budoucího nejlepšího kamaráda? Společnost je pro děti důležitá. Učí se pozorováním a nápodobou, takže jim dejte šanci vaše chování okoukat, naučte se se společně bavit! A nebojte se zkusit něco nového!
playeveryday.cz

Hlídání
Ať jste babička/dědeček, tetička/strejda nebo kamarád/ka, můžete potěšit nejen miminko, ale i maminku. Vyrobte Poukaz na hlídání a nabídněte se jako chůva - na 5hodin, na den nebo třeba rovnou na víkend. Je to originální, vtipné a určitě se bude hodit!  Miminko bude mít radost, že se mu věnuje někdo neokoukaný a maminka bude mít čas zařídit si své věci.

Co jste dali/se chystáte dát k prvním narozeninám miminku vy?
Líbí se vám mé nápady? Inspirujete se?
 

3 komentáře:

  1. Super inspirace :) batůžek už máme značky Skip Hop, capáčky jsme pořídili už ted Taptapi, tak k narozeninám mám v plánu koupit houpačku mezi vchod na terasu, chtěla jsem dřevěný kočárek na panenky, sice je dražší, ale originální, ale s přítelem máme odlišný vkus, on spíše preferuje klasiku plátěný. Od narození mám vyhlídnutý projektor noční oblohy na strop až bude spinkat ve svém pokojíku, jen dohledat ten pravý, nelíbí se mi přehnaně barevné a kýčovité a každopádně upeču První narozeninový dort s medvídkem a svíčkou s číslem 1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobik taky dostane houpacku na terasu ;) Chtela jsem mu vyrobit i to teepee, ale vlastne by se nam ted doma nikam neveslo :D
      Dortik budu taky vytvaret, uz mam nejaky napad, tak snad to vyjde podle predstav. Planuju narozeninovy vlog, tak snad bude hezky a uzijeme se to!

      Vymazat
  2. http://www.drevenedomecky.cz/drevenedomecky/eshop/35-1-Houpaci-konici-konici-na-tyci Tady mají krásné hračky ze dřeva.

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥